Meniu


Tequila – istorie, cum se face, cum se bea

Distribuie pe Facebook:   

Cand si unde a aparut tequila ?

Tequila este o bautura alcoolica originara din Mexic.

Istoria bauturii este incerta. Se considera ca tequila se prepara in Mexic, mai exact in zona din apropierea orasului Tequila, cu mult inainte de sosirea conchistadorilor spanioli in jurul anului 1520.

Cum se face tequila ?

Conform legii, tequila se poate face doar din agave Maguey si numai in statele mexicane Jalisco, Guanajuato, Michoacan, Nayarit si Tamaulipas. Majoritatea productiei este insa concentrata pe o arie de 150 de kilometri in jurul orasului Guadalajara din Jalisco, arie care include si celebra localitate Tequila.

Tequila se face din capatanile de agava albastra, pe care mexicanii le numesc piñas – ananasi, daca putem spune asa. Numele stiintific al plantei este Agave tequilana Weber var. azul. Ea nu este un cactus, ci se inrudeste cu familia de care tine si crinul.

Piñas se recolteaza manual, iar munca cere experienta si indemanare. Dar si multa rabdare, pentru ca o capatana se parguieste in opt sau chiar zece ani, timp in care acumuleaza un continut de zahar de minim 24%.

Odata adunate, capatanile sunt taiate in bucati si coapte in cuptoare chiar si 72 de ore. Dupa aceea, piñas sunt zdrobite pentru a se extrage sucul, care e amestecat cu apa si lasat la fermentat.

Orice tequila care e facuta 100% din agave trebuie neaparat imbuteliata in Mexic, iar eticheta ei trebuie sa spuna “Hecho en Mexico”. Tequila mixto, care contine doar 51% alcool de agave, poate fi exportata in vrac si imbuteliata oriunde altundeva in lume.

Cand mustul de agave ajunge la o tarie alcoolica de 4-7%, mexicanii trec la distilat. Și o fac de doua sau de trei ori, in alambicuri simple de arama, pana cand alcoolul ajunge la o tarie de 55-60%, sau chiar mai mare, daca distilatul urmeaza sa fie pus la invechit.

Tipurile superioare de tequila se innobileaza in butoaie de stejar care cel mai adesea au adapostit inainte whiskey Jack Daniels. Perioada nu e lunga, doar tequila premium ajungand sa stea in butoaie mai mult de patru-cinci ani. Totusi unii producatori ne tenteaza cu editii rare puse la maturat acum un deceniu.

Cum se bea tequila ?

Nu exista o regula pentru a bea tequila, dar orice bautura este cel mai bine apreciata atunci cand este bauta singura, fara a fi insotita de altceva.

Lasa deoparte deocamdata fructul de lime si sarea. Uita de amestecul de margarita. Nu adauga in niciun caz gheata. Daca vrei sa gusti aceasta bautura, bea-o mai intai curata, pentru a putea savura esentele vulcanice, pe care i le da planta de agave.

Procesul de fabricatie al tequilei traditionale dureaza mai mult, deci bautura trebuie savurata incet. Nu te grabi, pentru a avea timp sa apreciezi munca depusa pentru a aduce planta care creste pe dealurile uscate din Jalisco in paharul tau.

Unora le place sa o bea rece, in special varianta alba. Dar incearca sa o bei la temperatura camerei, daca vrei sa apreciezi in totalitate buchetul si esenta. Apoi, odata ce ai savurat caracterul bauturii, poti sa ai intotdeauna la indemana o farfurioara cu feliute de lime si sare… sau sa bei un pahar de Sangrita, o bautura traditionala non-alcoolica si condimentata, facuta din suc de portocale si de rosii, care seamana putin la gust cu Bloody Caesar.

Soarbe tequila incet si cu blandete, pentru a savura aroma, esenta si gustul

Exista vierme in tequila ?

Viermele din tequila este un mit! Mai exact, nici vorba de traditie mexicana care spune ca tequila “adevarata” are un vierme in sticla. E doar un element de marketing, inventat de americani pentru a spori vanzarile. E drept, unele sticle de mezcal contin un vierme, denumit gusano, practic o larva de fluture (Hipopta Agavis). Dar autoritatile mexicane interzic introducerea oricaror insecte sau larve in sticlele de tequila.


Articol inspirat de: www.bauturi-nobile.ro; www.tuktuk.ro; ro.wikipedia.org
Sursa imagini: www.joebrowns.co.uk

Distribuie pe Facebook:   

0 comentarii

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

By