Meniu


Afla totul despre cafea

Distribuie pe Facebook:   

Cand si unde a aparut cafeaua ?
Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani.

In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole, dar in Orientul Mijlociu ea este consumata de toate clasele sociale inca din vechime. Prima referinta la cafea, din surse inregistrate, dateaza din secolul al IX-lea, dar cu multe secole inainte, existau multe legende.
Cafeaua a fost descoperita pentru prima data in Estul Africii, intr-o zona in care se afla astazi Etiopia. O legenda populara vorbeste despre un pastor de capre pe nume Kaldi, care a observat un comportament destul de agitat al caprelor, dupa ce acestea consumasera fructele unui arbust. Curios de acest fenomen, Kaldi a incercat sa consume el insusi acele fructe si a constatat ca ii confera o senzatie de revigorare.

Auzind despre aceasta planta extraordinara, calugarii au uscat fructele, astfel incat sa le poata transporta la manastirile mai indepartate. Ulterior au reconstituit fructele cu apa, le-au consumat si au baut lichidul, care ii stimula si ii tinea treji pentru rugaciune.

Care sunt tipurile de cafea ?
Se spune ca exista peste 6.000 de specii de planta de cafea si cel putin 25 de soiuri principale. Cele doua specii cele mai importante din punct de vedere comercial sunt: cafeaua Arabica si cafeaua Robusta.
Boabele de Arabica cresc cel mai bine la altitudini de peste 900 de metri. Cafeaua obtinuta din boabele de Arabica are cele mai bune caracteristici de aroma si gust. In mod tipic, aceste boabe contin numai jumatate din concentratia de cafeina a boabelor de cafea Robusta. Productia de Arabica reprezinta 80% din comertul mondial cu cafea, insa numai 10% din aceasta indeplineste standardele de specialitate pentru cafea.
Boabele de Robusta cresc de obicei la inaltimi mai mici. Arborii de Robusta cresc usor, au productie mare si sunt mai rezistenti la boli decat specia Arabica. Boabele de Robusta au de obicei o aroma de lemn, astringenta si sunt utilizate, atunci cand se doreste un pret mai scazut al cafelei sau o concentratie suplimentara de cafeina. Un procent mic de cafea din acest soi este adaugat la multe amestecuri italiene de espresso pentru o consistenta suplimentara.

Prepararea cafelei in mai multe feluri
Cafeaua are o gama variata de preparare. Cele mai populare moduri de preparare sunt:
• Cafea la ibric
• Cafea la filtru
• Cafea expresso
• Cafea ness
• Cafea decofeinizata

Modalitati de preparare cafea

Ingrediente cafea la ibric:

• cafea
• zahar
• apa

Preparare cafea la ibric:

• Ia ibricul, masoara cu ceasca din care bei cafeaua si pune apa in functie de cate cafele trebuie sa faci. Daca preferi cu zahar trebuie sa pui o lingurita rasa de zahar pentru fiecare ceasca.

• Pune la fiert apa iar in momentul cand apa devine calaie pune cafeaua, cate doua lingurite cu varf la ceasca de cafea. Amesteci si o lasi la fiert pana cand cafea devine mai solida, nu trebuie sa dea in clocot neaparat.

• Dupa ce a devinit mai solida, pune o lingurita rasa de cafea care trebuie presarata ca o ploaie apoi amesteci. Deasupra se formeaza un caimac (un fel de spuma maro) iar din acest caimac ia cu lingurita si pune in cesti cate doua lingurite pentru fiecare ceasca.

• Lasa cafeaua la fiert pana in momentul cand incepe sa se umfle bine. Apoi se pune continutul acesteia peste caimacul scos anterior.

• Cafeaua la ibric este gata.


Articol inspirat de: www.referat.ro;
Surse imagini: jurnalul.ro

Distribuie pe Facebook:   

0 comentarii

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

By